2.   DAN

V sredo, 15. 3.,  so na naši šoli gostovali trije predavatelji iz Umanotere, ki so izvedli 2 delavnici in učence vzpodbujali h kritičnemu razmišljanju. Umanotera je slovenska fundacija za trajnostni razvoj, ki s spremljanjem novih trendov stremi k vzpostavljanju ravnotežja med človekom in okoljem.     Prva delavnica se je imenovala Climate connects us all- Podnebje nas vse povezuje. Delavnica je vsebovala interaktivno predavanje o podnebnih spremembah in trajnostnem razvoju ter razpravo, ki nas je spodbujala k razmisleku ter bolj okoljsko- in družbeno odgovornemu delovanju. Spoznali smo  pojav globalnega segrevanja in vpliv podnebnih sprememb na naravno in družbeno okolje ter naša življenja.V drugi delavnici, imenovani Climate-friendly menu-Podnebju prijazen meni, smo spoznavali, kako in zakaj se prehranjevati na podnebju prijaznejši način, poudarek pa je bil na iskanju rešitev in spoznanju, kaj lahko naredimo kot aktivni posamezniki in kot skupnost. Učenci so delali v štirih skupinah in iskali skupne rešitve.

Po kosilu, nad katerim so bili naši gostje zelo navdušeni, smo se udeležili delavnice na temo čebel, ki jo je za vse nas v angleškem jeziku pripravil gospod Andrej Olenšek. Razložil je pomen čebel za naše življenje, predstavil vlogo matice, zapomnili smo si tudi, da je bil Anton Janša prvi učitelj čebelarstva na cesarskem Dunaju.Okušali smo lahko tudi 5 vrst medu, in sicer akacijev, cvetlični, kostanjev, hojev in gozdni med, med katerimi pa se nismo mogli odločiti za zmagovalni okus, ker so bili vsi odlični. Na koncu smo naredili vsak svojo svečko in čas je res hitro minil. S to res zanimivo delavnico smo se ponovno zavedli pomembnosti čebel za obstoj življenja na našem planetu. Nenazadnje nam je tudi v šoli zelo dobro poznana primera «priden kot čebela ».

S tem pa še današnjega druženja z gosti ni bilo konec, saj smo se z avtobusom odpravili še na domačijo Soržev mlin v Polže pri Novi Cerkvi, kjer že tretje desetletje sonaravno-ekološko kmetujejo. V mlinu smo si pogledali star način mletja žita, videli smo tudi žago Venecijanko ter kozolec, na koncu pa smo bili povabljeni v Mlinarjevo hišo, kjer so nas postregli z okusnimi domačimi piškoti iz orehov, marmelado iz domačega grozdja, jabolčnim sokom ter sveže pečenim kruhom iz krušne peči. Ko so bili naši trebuščki polni, pa je bil čas, da se poslovimo in gremo domov.

  1. DAN

V četrtek, 16. marca, smo pod vodstvom učiteljice Andreje Kveder dokončali naše drevo prijateljstva. Učenci so na liste pisali različne misli v slovenščini, španščini in angleščini, nato pa so jih obesili na drevo, ki stoji na ogled pred zbornico na zgornjem hodniku.

Drevo-samo-pred-zbornico

Ker so naše goste želeli spoznati tudi učenci na razredni stopnji, smo učence razdelili v 4 mešane skupine in jim omogočili krajše druženje z njimi. Nekateri so skupaj računali, drugi so peli ali plesali, vsi pa so prišli nazaj z zelo lepimi vtisi.

V glasbeni delavnici so učenci z učiteljico Mileno Urlep skupaj zapeli slovensko pesem Slovenija od kod lepote tvoje. Goste iz Španije smo želeli naučiti refren pesmi. Pomagali so nam pri petju in lahko si predstavljate, da je bilo  zelo veselo. Ker pa brez frajtonarice pri nas ne gre,  je učenec Luka zaigral golico, učenci pa so zaplesali polko.

Sledila je tekma v odbojki v šolski telovadnici, kjer smo vsi zagreto navijali, eni za naše, drugi za goste, in prav je tako. Še rezultat je bil neodločen, in tako je tudi učiteljica Nevenka Tratnik, ki je sodila tekmo,  zaključila igro z besedami, da je neodločen izid dober, saj se razhajamo vsak z eno zmago.

Čakala nas je še delavnica na Klučarjevi domačiji v Novi Cerkvi, kjer nas je prijazno sprejel zeliščar Miha Sreš. Pokazal nam je način pridelave hrane na naravi prijazen način, kjer so na prvo mesto postavili varovanje narave. Pogostili so nas z domačim zeliščnim čajem in pecivom, na koncu pa smo se naučili izdelati naravno sivkino kremo, ki smo jo lahko odnesli tudi domov.

Današnji dan je bil zadnji dan gostovanja učencev in učiteljev na naši šoli, zato je vsak učenec za sodelovanje prejel certifikat, ki ga je podelil ravnatelj Marko Šteger, sledilo pa je sladkanje z dobrotami, ki so nam jih učenci iz Španije prinesli v zahvalo. Čas je hitro minil in prišel je čas, da se zares poslovimo. Po vseh skupno preživetih dnevih in doživetjih  nam ni bilo lahko reči nasvidenje. Učenci so stkali nova prijateljstva ter vezi in prepričani smo, da bo velika večina ostala v stikih. Gostje niso mogli prehvaliti naše lepe domovine, gostoljubnih učiteljev in drugih delavcev na naši šoli. Učiteljica Montse in učitelj Jaume sta se iz srca zahvalila za nepozabno izkušnjo, ki so jo vsi imeli priložnost doživeti na naši šoli. Tridnevni obisk je v našo celotno šolsko skupnost vnesel iskrico, ki je zanetila pravi požar pozitivne energije, hkrati pa porodila nove ideje za delo vnaprej. Takšne izkušnje nas zagotovo bogatijo in nam prinašajo nov pogled na svet.

                                                                                                                                           Jasmina Gojčič, koordinatorica projekta

(Skupno 431 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost