Jezikovno raznolikost v Evropi praznujemo vsako leto 26. septembra. To je dan, ko Svet Evrope po celi Evropi spodbuja večjezičnost v prepričanju, da jezikovna raznolikost predstavlja pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja.

Na naši šoli smo ta dan obeležili z mednarodno videokonferenco, na kateri so poleg naših sodelovali še učenci iz Romunije, Francije in Španije, ki so predstavili svojo državo, domači kraj in šolo. Osmošolki Loti in Evita sta to delo opravili odlično, hkrati pa sta poskušali tuje učence naučiti, kako rečemo v slovenščini zdravo, adijo, ljubim te in kako si. Podobno so storili tudi ostali sodelujoči in za trenutek se nam je zazdelo, da smo na mednarodnem tečaju jezikov. Učenci so morali natančno spremljati predstavitve, saj je na koncu sledil Kahoot kviz, ki je vseboval 12 različnih vprašanj. Kviz so reševali s pomočjo mobilnih telefonov, kar pa je aktivnost naredilo še zanimivejšo. Zmagala je učenka iz Romunije, naša osmošolka Neja pa je usvojila 3. mesto, česar smo se vsi veselili.

To virtualno druženje nam bo ostalo v lepem spominu, saj smo se naučili veliko novega o sodelujočih evropskih državah, glavnih mestih, spoznali smo različne tuje besede kot so merci, buna, hola, in vse to ob zavedanju , da brez znanja angleškega jezika to ne bi bilo izvedljivo.

Zagotovo lahko rečemo, da nam učenje tujih jezikov omogoča, da bolje razumemo drug drugega in da presežemo kulturne razlike.

»Meje mojega jezika so meje mojega sveta.« (Ludwig Wittgenstein)

Mentorica Jasmina Gojčič

 

(Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost